Napíšte nám svoje vlastné postrehy a skúsenosti
Faberland - dovolenka na horách
Nadační fond IRSKÝ VLKODAV
2155915

téma B A R F
05.11.2009 20:12 - Barbora
Vytlačiť
Myslím, že si tento spôsob stravovania zaslúži vlastnú tému, škoda by bolo, aby to zaniklo medzi granulami.

prekopírujem sem príspevok z inej témy:

5.11.2009 08:23 - mato

tema BARF. Myslim, že ani pri velkých plemenách sa netreba obavat krmenia barfom. Na nete najdete stranky zahranicnych (u nas sa asi nikto radšej k tomu nepriznava) chov. stanic, ktore tuto metodu uspešne poživaju napr. u NO, Kaukazanov a pod. už od šteniat. My mame briarda, nie je to sice vlkoš, ale tiež to nie je najmenší pes. Je krmeny barfom od 1. dna u nas a vobec nič jej nechyba, ani v porovnani s ostatnymi psami plemena. Treba si trošku naštudovať teoriu, sadnut k papieru a dať dokopy skušobne krmne davky, aby obsahovali potrebné pomery živín a potom sa pri krmrni tohro cca držať. Určite nemusi byť každa jedna davka 100% vyvažena, skor je to doležite z dlhodobeho hladiska. Pes ma tak ovela pestrejšiu stravu ako mech granuli.
K otazke zhanania surovin, zelenina klasicky v obchode, pokial je maly pes aj mäso sa da kupit v mäsiarstve - treba sledovat akcie v hM pred koncom spotreby, a pri väčších množstvách napr. bordy.sk (SR), alebo vetamix.cz (CR)

Re: téma B A R F
09.11.2009 11:33 - Barbora
odpovedať
Nerada by som, aby sa to tu zvrtlo z dôvodu nedorozumenia.
Martina, Mato písal svoj príspevok do témy o granuliach a ja som len založila novú tému, aby to tam nezaniklo a prekopírovala som jeho príspevok. Takže to písal skôr, ako ste sem písali svoje praktiky s kŕmením. A v tom mu musím dať za pravdu, že "oficiálne" sa málokto prizná, že kŕmi mäsom, alebo by sa aj priznal, ale nemá komu :-) , úprimne a to vieme asi všetci, granule sú hlavne zárobková činnosť a výstavy sponzorujú "granuláci", tak je jasné, že si budú robiť len reklamu a nebudú sa verejne robiť rozhovory, že sa kŕmi mäsom. To už priamy kontakt a priame skúsenosti a praktiky chovateľov je iné a na to by toto fórum malo slúžiť.
Mato nevešaj hlavu a rob propagandu, žiaľ doba je taká, že ľudia sú blbnutí reklamou zo všetkých strán a nie každému hneď dôjde, že "super zdravé granulky" nebudú zelené a červené od zeleniny ale od umelých farbív ... ale keď 6 z piatich papagájov povedalo...
Ono asi neprejde každý hneď na mäso, ale aspoň sa ľudia zamyslia, že čo asi tak v tých granulách môže byť .
Re: téma B A R F (08.11.2009 19:25 - Martina Holbová)
08.11.2009 20:06 - mato
odpovedať
napisa lsom: ze ku krmeniu barfom sa u nas radsej nikto neprizana som myslel ako reakciu na rozhovory s viacerými chovatelmi na vystavach a nik sa ku krmeniu mäsom a nebodaj surovym nepriznal
S Vami som sa asi nerozpraval, takze sa ospravedlnujem, ale nabuduce Vas osobne vyhladam. Mam ale pcit ze nie ja som nedocital, alebo ze vidim iba to co mi vyhovuje.
Inac neviem co vyvolalo vo vas taku snahu o invektivy voci mojim prispevkom. stupil osm vam na otlak?
Inak zbohom tejto plodenej diskusii :-(
Re: téma B A R F (08.11.2009 19:00 - mato)
08.11.2009 19:25 - Martina Holbová
odpovedať
Ako to že sa nikto nepriznáva?? Však sme sa tu priznali, že kŕmime mäsom, či už vareným alebo surovým, ale priznali sme sa za to. Nehanbím sa za to ani osobne. Vy ste asi dobre neprečítali naše príspevky. Nevadí...Je to v pohode...Každý počuje to, čo chce počuť a my s tým nič nenarobíme...Prajem príjemný večer...

S pozdravom

Holbová Martina
Re: téma B A R F (06.11.2009 13:03 - Dana+Char)
08.11.2009 19:00 - mato
odpovedať
...no to, ze ku krmeniu barfom sa u nas radsej nikto neprizana som myslel ako reakciu na rozhovory s viacerými chovatelmi na vystavach a nik sa ku krmeniu mäsom a nebodaj surovym nepriznal. Všetci zborovo tvrdia že krmia superprémiovými granulami zn. XY a pripadne ich aj distribuuju.
Je mi jasne, ze ak ma ch.s. 7 psov, nemoze si chovatel dovolit krmit kazdeho krmivom za 100 EUR/mes ako sa to snazi nabulikat potencialnemu kupcovi stenata.
Kuracie trupy, kridla, bravcove a hov. kosti psisko chrume strasne rad a u bordyho sa da kupit aj cista mleta svalovina za rozumnu cenu a vraj v humannej kvalite :-))
Re: téma B A R F (06.11.2009 16:15 - Zuzana)
08.11.2009 18:15 - Martina Holbová
odpovedať
Súhlasim so Zuzanou. Kedysi to bolo iné. Pamätám si časy, keď po prvý krát prišli na Slovensko granule. Bolo to o niečom inom ako dnes. Kosti sú naozaj lepšie surové a čo sa týka kuracích krkov a bravčovích nožičiek, tak nie je lepšia lakotka pre šteňa. Ale ako sa hovorí, tisíc ľudí a tisíc chutí. To platí aj pre psov. Na každého platí niečo iné. Musíte si všímať svojho psa a podľa neho dávkovať všetko, čo k tomu patrí. Prajem príjemný deň.

S pozdravom

Holbová Martina
06.11.2009 16:15 - Zuzana
odpovedať
Dobrý den, ráda bych se k vaší diskuzi přidala, krmení je moje oblíbené téma:))
Dana myslím jako první zaujala realistický přístup ke krmení BARF. Vlastně jsme tak všichni krmili celý leta. Jinak to ani nešlo, kompletní granulované krmené směsi k dispozici nebyly. Akorát se tomu takto neříkalo:)) Krmilo se maso, přílohy, zelenina, vejce....kvalita masa byla různá podle zdroje a jeho množství taky. Dřív šlo spíš o krmný odpad, obligátní konfiskáty, to už je dneska prakticky nemožné. Nevím jak na Slovensku, ale v Čechách nucená porážka neexistuje a z těchto zdrojů bylo dřív masa nejvíc.
Dneska je krmení samozřejmě nesrovnatelně pohodlnější, výběr obrovský, ale individuální přístup by, podle mě, měl být zachovaný tak, aby to vyhovovalo konkrétnímu psovi.
U rostoucího psa to platí dvojnásob. Proto tomu, kdo nemá zkušenosti, radím radši krmit vyváženou kompletní stravu, ale kvůli zachování schopnosti správného trávení a taky příjmu doplnit něčím „normálním“. S Martinou souhlasím co se kostí týká. Já dávám radši syrové, dospělým psům nejčastěji vepřové (lopatky, pánve, stehenní kosti, ale i žebírka, prostě co je), mladým spíš kuřecí, kuřecích krků a hřbetů se u nás spotřebuje spousta. Vařené kosti jen když zbyde trochu od lidského stolu. Tepelně upravená kost je mnohem hůř stravitelná a taky se víc štípe na kousky s ostrými hroty. Samozřejmě, že co člověk, to jiný názor a různá zkušenost. Nejdůležitější je efekt a ten vidíte na svém psovi. Setkávám se taky s názory, že není možné ke granulím něco přidávat, ale generace našich psů na to mají jiný názor :))

Zdravím, Zuzana (chs Bedřiška)
06.11.2009 15:12 - Martina Holbová
odpovedať
Ahojte,

čo sa týka tejto témy, tak sa môžem pridať s mojimi poznatkami. Svojich psov (2 vlkodavy a 1 briard) chovám 2 denne a to tak, že ráno dostanú polovičnú dávku granúl a večer dostanú varené mäso s vločkami z Rakúska, ktoré obsahujú zeleninu. Vločky som zobrala na rozbor na našu školu UVM v Košiciach, aby som vedela, že či sú vhodné a tam mi dokonca potvrdili, že sú vhodné ako plnohodnotné krmivo. Lenže to si neviem predstaviť, že by som ich kŕmila len vločkami. Takže varím mäso (kuracie a hovädzie), mám dobrý zdroj, lebo ho melú ako na fašírky a videla som aj výrobu, takže viem, čo moji psy konzumujú, a do toho im dávam tieto vločky. Poviem Vám, je radosť sa pozerať na psov, že ako im chutí. Osobne Vám poviem, že môjho psa Chanyho by som granulami nenakŕmila, keď sa náhodou stane, že sa mi nečakane minie mäso z mrazáku, tak im dávame granule, ale keď zistí, že večer nemá mäso, tak sa obráti a ide preč, až po prehováraní, že mu to zjedia jeho kámošky, to zje. Granule majú svoje klady a zápory, tak isto aj kŕmenie varenou stravou. Je na každom, ako si zváži svoje možnosti a ako bude kŕmiť, ale mne sa osvedčilo kŕmenie mojím spôsobom. Ráno dostanú s granulami vitamíny a ostatné stopové prvky a večer dostanú varené mäso s vločkami a so zeleninou. Dávam im ešte doplnkovo kosti a to aj varené, ale aj surové. Niet na pohľad, keď im dám po surovej hovädzej kosti. Tá radosť z nich úplne srší. Vyčistia si zuby, namáhajú sánku a ešte im to aj chutí. Preto nerozumiem, keď niekto oberá svojho psa o takýto pôžitok. A najradšej majú bravčové paprčky, to je pre nich lakotka. Paprčky obsahujú prírodný kolagén, ktorý im napomáha vo vyživovaní ich kĺbov a ešte sa s nimi aj dobre vyhrajú. Čo sa týka stolice, tak to regulujem, aby sa nestalo, že budú mať problémy, ale zas na druhej strane, keď majú tvrdšiu stolicu, tak si sami automaticky vytláčajú análne žľazy, takže odpadá problém s ich automatickým vytláčaním. S tým majú hlavne problémy psy, sučky menej, takže sa preventívne vyhýbam preplneniu análnych žliaz a následne k ich zapáleniu. Niekto možno bude mať iný názor a ja mu ho neberiem. Tisíc ľudí tisíc chutí, ale ja mám takéto skúsenosti a budem rada, keď sa spoločne podelíme o svoje skúsenosti. Prajem príjemný deň.

S pozdravom

Holbová Martina
kennel "ERDOR IRIS"
06.11.2009 13:03 - Dana+Char
odpovedať
Nerozumiem poznamke "(u nas sa asi nikto radšej k tomu nepriznava)". Z mojej skusenosti sa mi ukazuje, ze vacsina ch. s. s vacsim mnozstvom psov ako 2 krmia BARFom, aj ked vacsinou ani mozno nevedia, ze ide o BARF. Krmia masom (ci uz varenym alebo surovym) s prilohami (ryza, ovsaky, cestoviny, tvaroh, vajicka, zemiaky, zelenina....). Vyjde ich to totiz lacnejsie ako granulami. Maso si zhanaju povacsine z bitunkov vyborne su vemena, drzky, chvosty a penisy, najma pre stenata rychlorastucich vysokonohych plemien, kedze obsah proteinov nie je v tomto tak vysoky, chvosty a penisy obsahuju vela chrupaviek a kolagenu (vyborne na klby). Od ruskych chovatelov chrtov vieme, ze svojich psov malokedy krmia svalovinou, tu si totiz nechava clovek. Psi dostanu vnutornosti, kozu a kosti... svalovinou ako takou sa krmi malo. Pri surovom mase sa odporuca maso pred skrmenim poriadne vymrazit, ak nepozname zdroj toho masa. Pri surovom mase sa neodporuca skrmovanie sucasne so zrnom, teda ovsaky a tak, ak sa nemylim. U kosti sa vedie polemika, niektori ich odporucaju, niektori nie. U mojej vlkodavky a teraz u barzoja, kosti sposobuju zapchu resp. mierne tazkosti s vyprazdnovanim. U psa mojej kamaratky zasa sposobuju hnacky a niektorym nie je vobec nic. So zeleninou je to u nas tak, barzoj presne vie, co je zelenina a vie ju svojim jazyckom vypreparovat :-) privadza ma tymto do zufalstva :-)
Co sa tyka citrusov, tie nepouzivam, studie ukazali, ze vitamin C a antioxidanty obsahuju viac ako citrusy ine druhy ovocia a zeleniny a to aj z nasej zemepisnej sirky. Po diskusiach s chovatelmi a citanim literatury zastavam nazor, ze ludia ako aj zvierata by mali byt krmene vacsinou tym, co sa nachadza v ich zemepisnych sirkach.
Piste svoje nazory, rada sa vselicomu priucim :-)

Vaše meno
Váš e-mail
Vec
Váš názor

[b] zvýraznené písmo [/b]  -  zvýraznené písmo
[i] kurzíva [/i]  -  kurzíva

IWS.sk nekontroluje ani neodsúhlasuje obsah správ a informácií nachádzajúcich sa vo fóre, a z toho dôvodu IWS.sk vyslovene odmieta akúkoľvek zodpovednosť ohľadom ich použitia. Zároveň si IWS.sk vyhradzuje právo odstrániť názory a príspevky, ktoré sú v rozpore so všeobecne uznávanými etickými a morálnymi pravidlami spoločnosti.

(C) 2002 - 2010 IWS.sk. Všetky práva vyhradené.